Ciklon koji je razorio Evropu stiže u region, ovi predeli će biti na udaru: Nebo će se danas otvoriti! (MAPA)
Poplave u Beču, Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia

DOKLE VIŠE?

Ciklon koji je razorio Evropu stiže u region, ovi predeli će biti na udaru: Nebo će se danas otvoriti! (MAPA)

Ciklon se i danas nalazi nad centralnim predelima Italije i nad Jadranskim morem stvara obilne padavine i oluje sa grmljavinom, koje su u jugozapadnoj visinskoj struji premeštaju prema crnogorskoj i hrvatskoj obali

Objavljeno:

Naše područje danas je pod uticajem ciklona sa centralnog Mediterana, koji će doneti obilne padavine i jake oluje sa grmljavinom regionu.

Reč je o ciklonu, koji je prethodne sedmice doneo katastrofalne posledice i poplave centralnoj Evropi. Palo je i više od 400 litara kiše po kvadratnom metru, što su višemesečne količine padavina. Na najjačem udaru ciklona našle su se Austrija, Češka, Slovačka i jugozapad Poljske. U Alpima je palo i do dva metra snega.

Potom se ciklon tokom vikenda svojim centrom premeštao sa severa preko Panonske nizije i severa Vojvodne ka Karpatima, da bi potom imao retrogradno kretanje i stigao u Đenovski zaliv.

Ciklon se danas nalazi nad centralnim predelima Mediterana i snažno utiče na vreme u ovom području, ali i u oblasti Jadranskog mora.

Tokom jučerašnjeg dana na udaru vrlo obilnih pljuskova i jakih oluja sa grmljavinom našle su se Italija i Malta.

Ciklon Boris
foto: Printscreen/ Zoom Earth

Ciklon se i danas nalazi nad centralnim predelima Italije i nad Jadranskim morem stvara obilne padavine i oluje sa grmljavinom, koje su u jugozapadnoj visinskoj struji premeštaju prema crnogorskoj i hrvatskoj obali.

Ciklon Boris
foto: Printscreen/ Zoom Earth

U nastavku poslepodneva jaki pljuskovi sa grmljavinom pogodiće jug Dalmacije i Boku Kotorsku. Očekuje se da padne i više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, uz pojavu urbanih poplava i bujica.

Ciklon Boris
foto: Printscreen/ Zoom Earth

Na udaru oblnijih padavina naći će se i ostali predeli Dalmacije i crnogorskog primorja, ali i Hercegovina i kopneni deo Crne Gore, a prema večeri i priobalni predeli Albanije i zapadne i severozapadne Grčke.

Ciklon će danas i sutra uticati i na vreme u Srbiji, a u jugozapadoj visinskoj struji stizaće oblačni sistemi sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Obilnije padavine očekuju se na krajem dana i tokom večeri na zapadu i jugu Srbije, ali u znatno blažem obliku u odnosu na oblast Jadranskog mora. Na severu Srbije ostaće suvo, u Vojvodini i sunčano.

Slabljenje ciklona i stabilizacija vremena očekuje se tokom vikenda.

Bonus video:

02:43

Da li haotične poplave prete i Srbiji? Ciklon Boris pokorio Evropu, stučnjak tvrdi: Ovo se do sada viđalo samo u filmovima, a biće samo gore!

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.